Proprietate intelectuală

A devenit unul dintre cele mai accesate subiecte din zona juridică tocmai prin dimensiunea și riscurile pe care aceasta le presupune. Sunt provocări de o covârșitoare implicare multiprofesională de data aceasta între noi și companiile de branding pe de o parte și cei care din necunoștință de cauză sau rău intenționați ajung în zona de interes a justiției, până la cea mai gravă formă a acesteia, adică la infracțiune. Branding-ul, proprietatea intelectuală și drepturile ce decurg din acestea sunt cele mai noi și exigente mize ale unui avocat. Sumele vehiculate aici devin de multe ori astronomice și pot face diferențe între a fi sau a nu mai fi pe piață. Identitatea unui produs, creația intelectuală au nevoie de protecție, obligatorie pentru ca cei vizați să se pună la adăpost de aceste posibile evenimente neplăcute și cu consecințe financiare imense.

De aceea, suntem de părere că domeniul proprietății intelectuale este unul extrem de subtil și de o mare  importanță în zilele noastre. Nu este suficient să aveți idei în dezvoltarea unei afaceri. Este obligatoriu ca aceste idei să rămână originale și tot ceea ce trebuie să faceți este să le protejați.
Dacă suntem obișnuiți ca în momentul în care vorbim de ”proprietate” să ne gândim la un bun, la posesia unui bun, ei bine proprietatea intelectuală apără creațiile gândirii umane, ideile și conceptele dvs.

Indiferent că vorbim de opere literare, artistice, științifice, crearea unui site sau a unei  mărci, a unei invenții, etc. întotdeauna se va pune problema protejării dreptului autorului, creatorului.

Iar dacă atunci când vorbim de operele literare, artistice și științifice, protecția drepturilor de creație intelectuală se naște de la sine fără a fi nevoie de vreo examinare și certificare (evident că aici vorbim de operele originale), pentru creațiile industriale este nevoie de urmarea unor proceduri specifice pentru obținerea protecției drepturilor intelectuale. Cu alte cuvinte, pentru faptul că aceste din urmă creații intelectuale sunt reproductibile industrial sub formă de produse, procedee sau metode, acestea beneficiază de protecție juridică doar în momentul în care sunt obținute certificate sau brevete, în baza unor evaluări  specializate. Iar aici intervenim noi, pentru a vă ajuta să protejați creația produsă de gândirea dumneavoastră.

CABINET DE AVOCAT - CRISTINA MARINAC
BAROUL ARGEȘ - UNIUNEA NAȚIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA